Bedelen bij Turkije: Amerikanen kunnen er ook wat van

25 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Biden bezocvht Ankara, terwijl de Turkse tanks door Syrië rolden - bron:AFP

Jarenlang keek Turkije toe hoe buurland Syrië steeds dieper wegzakte in een burgeroorlog die iedereen meezuigt. Maar president Recep Tayyip Erdogan hield zijn tanks aan zijn kant van de grens. Tot gisteren.

Zo’n twintig tanks en 500 soldaten hielpen Syrische rebellen onder dekking van de Amerikaanse luchtmacht de stad Jarablus veroveren op islamitisch terreurnetwerk IS.

Eindelijk krijgen de Amerikanen dus hulp van NAVO-bondgenoot Turkije in hun gevecht tegen IS. Wat zeker zo belangrijk is voor de Turken, is het voorkomen dat de Koerden een eigen gebied krijgen aan de Turkse grens als IS er is verjaagd.

Turkije wordt geteisterd door aanslagen, waar volgens de Turkse regering afwisselend IS en de Koerden achter zitten. In Syrië bestrijden de Turken allebei. Vanuit Turks perspectief is de invasie dus een slimme zet.

Onmacht

De Amerikanen lijken intussen voortdurend te worden overvallen door ontwikkelingen in Syrië. President Barack Obama wil niet te veel betrokken raken. Hij laat IS bombarderen, maar overtuigend is het niet.

Toen de Russen besloten het Syrische regime te helpen met het heroveren van het land, reageerde de Amerikaanse regering apathisch.

Bedeltocht

De Amerikaanse onmacht in de regio werd gisteren pijnlijk duidelijk bij het bezoek van vice-president Joe Biden aan Turkije. Washington heeft Turkije nodig. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die het IS-kalifaat bombarderen, kunnen dat het best doen vanaf de Turkse luchtmachtbasis Incirlik. Bovendien is het niet de bedoeling dat NAVO-partner Turkije overloopt naar het Russische kamp.

En dus stelde Biden zich tijdens de persconferentie zeer verzoenend en verontschuldigend op. De Turken eisen bijvoorbeeld dat Amerika moslimgeestelijke Fethullah Gülen uitlevert. Hij zou achter de mislukte staatsgreep van 15 juli zitten.

Biden: ‘Ik heb begrip voor de intense gevoelens die deze man oproept bij de Turken en de Turkse regering.’ Biden benadrukte dat de Amerikanen ‘nauw zullen samenwerken’ met de Turkse autoriteiten rond de uitlevering van Fethullah Gülen.

Vervolgingen

De Amerikaanse vice-president onthield zich van kritiek op de grootschalige vervolgingen in Turkije, maar verdedigde zich wel tegen de beschuldiging dat de Verenigde Staten wisten dat er een staatsgreep zou komen – dat is echt niet waar, aldus Biden.

Wie zich al ergerde aan de Europese bedeltocht naar Ankara, bedoeld om de migrantenstroom te stoppen, zag gisteren dat ook de Amerikanen er ook wat van kunnen.