buitenland

IS niet verdreven uit Ramadi: ‘Houdt 200 gezinnen gegijzeld’

31 december 2015Leestijd: 1 minuut

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is, in tegenstelling tot een eerdere claim van Bagdad, nog volop aanwezig in Ramadi. In de Iraakse stad, die vorige week werd heroverd door het leger van Irak, zijn tweehonderd gezinnen gekidnapt.

De moslimextremisten zouden daarmee willen afdwingen dat de internationale coalitie stopt met bombarderen van IS-doelen en de zoektocht naar gevluchte IS-terroristen, zegt een bestuurder van de provincie waarin Ramadi ligt.

Gevaar

Het Iraakse leger zei eerder deze week dat het Ramadi op IS had heroverd. De stad is ‘IS-vrij’ klonk het overtuigend. De Iraakse premier Haider al-Abadi bracht een bezoek, en plantte er een vlag.

Maar het gevaar is nog allerminst geweken. In het centrum van de stad bevinden zich ongeveer vierhonderd IS-extremisten, en meer naar het oosten ook nog eens driehonderd, vertelde een Amerikaanse inlichtingenofficier van de coalitietroepen woensdag aan verslaggevers in Bagdad.

Landmijnen

Die dag doodden de extremisten nog veertig burgers. En volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is het ook nog te vroeg om gevluchte burgers weer te laten terugkeren. Dat komt mede doordat de stad nog vergeven is van de boobytraps en landmijnen die IS heeft geplaatst.

De provinciehoofdstad Ramadi telde voordat IS daar in het voorjaar binnenviel zo’n 400.000 inwoners. Grote delen van de stad, ten westen van Bagdad, liggen in puin.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.