buitenland

Met deze video wil Britse denktank IS-propaganda tegengaan

04 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Een Britse antiterreurorganisatie lanceert dinsdag een campagne tegen de verspreiding van propaganda van Islamitische Staat (IS). Met de verspreiding van een anti-IS-filmpje hoopt de organisatie de werving van nieuwe jihadisten te stoppen.

The Quilliam Foundation, een antiterreur- en extremismedenktank, lanceerde woensdag de campagne voor #NotAnotherBrother, schrijft onder meer The Guardian. Jihadstrijders worden door Engelstalige leden ‘brothers’ genoemd.

Extreme haat

De campagne is erop gericht om de wijdverspreide propaganda van IS om jongeren uit westerse landen te werven, een halt toe te roepen. IS verspreidt zijn propaganda voornamelijk via sociale mediakanalen zoals Twitter en YouTube.

‘IS radicaliseert onze broeders om in Syrië te gaan vechten,’ zo klinkt de boodschap in de 1.41 minuut durende video. ‘Ze verscheuren onze families. Genoeg is genoeg. Laat IS zien dat er geen plaats is voor extremisme in onze gemeenschap. Geen enkele familie zou een dierbare mogen verliezen aan zulke extreme haat’.

Tegengeluid

Het project van de Quilliam Foundation werd gefinancierd door crowdfunding. 150 mensen uit 10 verschillende landen doneerden aan het project. Eerder beloofde Google al dat het propaganda van IS zou tegengaan, onder meer door het blokkeren van jihadisten op kanalen als YouTube.

Het internetbedrijf zette onder meer een extra team op van Arabisch sprekende moderators om de geweldsfilmpjes van IS te kunnen opsporen en verwijderen. Het bedrijf vindt echter niet dat de oplossing ligt in ‘opgelegde stilte’, maar juist in een tegengeluid. Onlangs beloofde Google daarom om de komende jaren meer content te publiceren die de strijd aan zou gaan met extremistische groeperingen.

Gilles de Kerchove, de anti-terreurcoördinator van de Europese Unie, pleitte begin dit jaar ook voor meer tegenpropaganda. Hij riep de EU-lidstaten op om ook zelf meer online content te publiceren die jongeren ervan zou moeten weerhouden zich bij IS te voegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.