Charlie Hebdo-cover verboden op Turkse websites

14 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Websites die de voorpagina van Charlie Hebdo laten zien worden vanaf woensdag in Turkije geblokkeerd. De cover, waarop de profeet Mohammed staat afgebeeld, mag daar niet worden weergegeven op websites en in kranten.

Dat heeft een rechter in het zuidoostelijke Diyarbakir bepaald.

De rechter eist dat internetpagina’s die de ‘beledigende’ cartoon publiceerden uit de lucht worden gehaald, schrijft Hürriyet. De rechtbank heeft daarop de Turkse telecommunicatie-autoriteit het bevel gegeven websites die de cover laten zien te blokkeren, meldt het Turkse persbureau Anadolu Agency.

Heiligschennis

Op de cover van de nieuwste editie van Charlie Hebdo is een huilende profeet Mohammed te zien, die een bordje omhoog houdt met de tekst: ‘Je suis Charlie’. Daarboven staat de dubbelzinnige boodschap ‘Tout es pardonné’, oftewel: ‘Alles is vergeven’.

De Turkse vice-premier Yalcin Akdogan schreef op Twitter dat degenen die de voorkant van het blad publiceren schuldig zijn aan ‘heiligschennis’ en hij noemde publicatie van de cover ‘bewuste opruiing en provocatie’. Zondagmiddag liep de Turkse premier Ahmet Davutoğlu nog mee met de mars voor de vrijheid van meningsuiting in Parijs.

Voorzorg

De linkse, seculiere krant Cumhuriyet publiceerde woensdag in een bijlage wel een groot deel van de nieuwste editie van Charlie Hebdo. De cover met profeet werd hierin echter niet weergegeven.

Na publicatie zette de krant uit voorzorg extra beveiligers in om het gebouw te bewaken. De krant was eerder het doelwit van onder meer een aanslag met molotovcocktails in 2008.

Grootste persvrijheid

Nadat het verbod werd uitgevaardigd, controleerde de politie drukkerijen en distributiecentra van linkse en seculiere Turkse kranten. Kranten die geen aandacht aan de voorpagina van Charlie Hebdo besteedden, mochten vervolgens worden verspreid. Sommige Turkse websites laten wel een deel van de cover zien.

Afgelopen Tweede Kerstdag beweerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog zonder enige spot dat er ‘nergens ter wereld een grotere persvrijheid bestaat dan in Turkije’.

Hij zei dat de Turkse pers zó vrij is dat ‘grove beledigingen, smaad, laster en racisme zijn toegestaan’, iets wat volgens hem ‘zelfs in de meest democratische landen niet wordt getolereerd’.