Dit gaat Turkije doen in strijd tegen Islamitische Staat

02 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Het Turkse parlement heeft donderdagavond een motie aangenomen waarmee militaire acties tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) wordt goedgekeurd. Zo ziet het Turkse plan tegen de oprukkende islamisten eruit.

De motie, die met 298 stemmen voor en 92 stemmen tegen, een ruime meerderheid haalde, geeft groen licht aan het Turkse leger om acties uit te voeren in Irak en Syrië.

Syrië

Ook mogen troepen van bondgenoten nu militaire bases op Turks grondgebied gebruiken. Eerder weigerden de Turken nog de Nederlandse F-16’s toe te laten, waardoor de Koninklijke Luchtmacht moest uitwijken naar Jordanië.

Net als de Nederlandse inzet zal ook de Turkse missie in eerste instantie maximaal een jaar duren. Maar anders dan Nederland heeft Turkije geen moeite met aanvallen op Syrisch grondgebied. Volgens de Turkse minister van Defensie, Ismet Yilmaz, opereert IS in beide landen en is het om die reden niet zinnig om alleen op Irak te focussen. ‘De dreiging voor Turkije heeft een nieuwe dimensie bereikt. Het is onze plicht om maatregelen te nemen tegen deze dreiging en om onze burgers te beschermen met oog op internationaal recht,’ sprak de minister.

Assad

Net als president Recep Tayyip Erdogan woensdag zei ook minister Yilmaz dat het verdrijven van Assad het uiteindelijke hoofddoel van de operaties is. ‘De grootste bron voor IS is het Syrische regime,’ zei de minister die benadrukte dat de onderdrukking van het Syrische volk alleen maar erger is geworden.

Humanitaire hulp aan ontheemde Syriërs blijft voor Turkije dan ook een belangrijk deel van de missie. Er worden meer bufferzones ingericht op de Turks-Syrische grens waar de vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Boven deze bufferzones geldt een vliegverbod om de Syriërs te beschermen tegen luchtaanvallen. In Turkije zullen leden van het Vrije Syrische Leger worden getraind en bevoorraad.

Turkije steunt IS

Tegenstanders van de motie zeiden dat de missie een dekmantel is die militaire acties tegen Assad mogelijk maakt. ‘Waar is IS in deze motie?’ vroeg de vicevoorzitter van de CHP-fractie zich af. De oppositieleden zeggen geen trek te hebben in een oorlog met Syrië.

Volgens parlementariër Ertuğrul Kürkçü gaat het Turkije helemaal niet om IS, maar om Assad. ‘Jullie stonden erbij en keken toe hoe IS massaslachtingen aanrichtte. Totdat Barack Obama een operatie tegen IS begon, hadden jullie er geen enkel probleem mee. Sterker nog, jullie steunden IS en jullie steunen ze nog steeds’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.