buitenland

Wilde Hamas de regering van president Abbas omverwerpen?

18 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Op de dag dat het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas afloopt, doet de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet een bijzondere onthulling. Terroristen van Hamas zouden van plan zijn geweest om de regering van president Mahmoud Abbas omver te werpen.

Het plan kwam vanuit het hoofdkwartier van Hamas in Turkije, meldt The Jerusalem Post maandag. Hoe wilden de terroristen precies te werk gaan?

Geweren

De Shin Bet meldt dat leden van Hamas de Westelijke Jordaanoever wilden destabiliseren door het uitvoeren van terroristische aanslagen op enkele Israëlische doelen.

De instabiliteit die in de Palestijnse gebieden zou ontstaan, was Hamas van plan te gebruiken om de regering van Abbas, die met zijn partij Fatah de baas is op de Westelijke Jordaanoever, omver te werpen.

Israël heeft vanwege het plan 93 Hamas-leden opgepakt en 46 verhoord. Het onderzoek naar deze zaak begon in mei en is nog steeds gaande. De Shin Bet heeft 24 geweren, zes pistolen, zeven raketlanceersystemen, munitie, ruim 150.000 euro en een vluchtauto in beslag genomen.

Israël zou van het plan te weten zijn gekomen, onder meer door informatie van Jordaanse veiligheidsdiensten. Jordanië zou spionnen hebben in diverse Palestijnse terreurcellen.

Plan

Hamas-leider Salah Al-Aruri in Turkije is volgens de Shin Bet de bedenker van het plan. Hamas in de Gazastrook zou niet betrokken zijn geweest bij het voornemen, al was Khaled Mashaal, die Hamas in Gaza aanstuurt vanuit Qatar, wel op de hoogte.

Fatah en Hamas werken sinds juni weer samen in een nieuwe eenheidsregering. De twee partijen stonden daarvoor lijnrecht tegenover elkaar. Israël wil niet onderhandelen met deze regering, omdat Hamas een terroristische organisatie is. In Abbas ziet Israël wel een onderhandelingspartner.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.