buitenland

Villa’s met fitnesscentra: zo rijk zijn de Hamas-leiders

21 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De beelden uit Gaza: huizen in puin, verpauperde mensen. Intussen baadt de Hamas-top in weelde.

De meest in het oog springende is Khaled Meshaal. De politieke leider van Hamas woont in Qatar en is werkelijk steenrijk. Tot twee jaar geleden had hij de beschikking over bijna 2 miljard euro, grotendeels Hamas-geld.

Goedgevuld

Vermoedelijk is dat bedrag intussen wel iets geslonken, omdat Egypte onder leiding van president Abdul Fattah al-Sisi de geldstromen hard aanpakt. Meshaal bezit bovendien veel onroerend goed in het oliestaatje. De man werd gefotografeerd in een fitnesscentrum, terwijl hij zich het eten goed liet smaken.

Maar ook Ismail Haniyeh, hoofd van de organisatie in Gaza, heeft een goedgevulde portemonnee. Wat heet: hij heeft 2.500 vierkante meter aan land tot zijn beschikking in Gaza, met een totale waarde van zo’n 3 miljoen euro, schrijft The Jerusalem Post

Rijke moslims

Een andere belangrijke leider met een flink vermogen is Mousa Abu Marzook. Hij begon begin jaren negentig een grote inzamelingsactie onder rijke moslims voor Hamas.

Zijn vermogen wordt geschat op 2 tot 3 miljard euro. Marzook zat overigens twee jaar in een Amerikaanse cel op verdenking van terrorisme.

Ook lager geplaatste Hamas-leden profiteren van corrupte activiteiten. Een goed voorbeeld is Iman Taha, schrijft Globe, een Israëlische zakenkrant. Taha, een verbindingsman van Hamas, sleepte al zo’n miljoen euro binnen – en hij behoort niet eens tot de top.

Er zouden zo’n 1.200 miljonairs zijn in het stukje Palestijnse land, berekende Ahmed Karima, professor aan de Al-Azhar-universiteit in het Egyptische Caïro. De meesten daarvan zijn leden van de terreurbeweging.

Tunnels

Waar komt al dat geld nu toch vandaan? In elk geval is duidelijk dat de Israëlische blokkade van de Gazastrook Hamas geen windeieren legt. Het meeste geld wordt verdiend door enorme belastingen te heffen over gesmokkelde goederen vanuit Egypte door tunnels. De leiders krijgen bovendien flinke financiële steun van Qatar en Iran.

Veel hulpgelden– en goederen verdwijnen in de zakken van de hoogste Hamas-figuren. De corruptie tiert welig. En dat terwijl de 1,8 miljoen tellende zielen van Gaza het vaak moeten doen zonder basisvoorzieningen.

40 procent van hen is werkloos. Niet voor niets keren de Palestijnen zich steeds vaker tegen het  regime, dat juist zo populair werd door het netwerk van liefdadigheidsinstellingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.