buitenland

Tientallen Jezidi’s geëxecuteerd door IS-terroristen in Noord-Irak

16 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De systematische vervolging en etnische zuiveringen van minderheden door terroristen van de Islamitische Staat (IS) gaat onverminderd door. In een dorp in Noord-Irak werden zeker tachtig Jezidi-mannen afgeslacht, terwijl vrouwen en kinderen werden meegenomen.

De Britse nieuwszender BBC meldt zaterdag dat een groep IS-terroristen het dorp Kocho zijn binnengedrongen op ongeveer 45 kilometer van Sinjar, de stad die vele Jezidi’s eerder al ontvluchtten.

Islam of de dood

In het dorp werden alle mannen in een rij opgesteld. Ze kregen de keuze zich tot de islam te bekeren of te sterven. Zeker tachtig Jezidi-mannen zouden voor dit laatste hebben ‘gekozen’. De islam-terroristen namen vervolgens de vrouwen en kinderen mee.

Overlevenden vertelden aan Koerdische functionarissen dat dit alles binnen een uur werd uitgevoerd. Een van de terroristen vertelde een inwoner van een nabij gelegen dorp een ander verhaal: ‘Hij vertelde me dat ze vijf dagen lang uit de Koran hebben voorgelezen in de hoop de inwoners te kunnen bekeren tot de islam’. Wie zich niet wilde bekeren tot de islam werd naar een schooltje gebracht in het dorp. Daar werden de mannen één voor één doodgeschoten.

Genocide

De omschrijvingen van de gebeurtenissen bevestigen eerdere berichten dat de IS-terroristen genocide plegen op minderheden in de regio. Het doelbewuste vernietigen van een (deel van een) bepaald ras of geloofsgroep valt onder de Genocide-definitie zoals in 1948 door de Verenigde Naties (VN) is vastgesteld.

Diezelfde VN kwamen vrijdag bijeen in de Veiligheidsraad om over de situatie te spreken. Er werd een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen de terreurgroepering ‘te ontwapenen’ en te ‘ontmantelen’. Alle lidstaten wordt opgeroepen om het leveren van wapens en financiële middelen aan de IS-groepering onmiddellijk te staken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.