buitenland

Raketten afgevuurd op Israël tijdens bestand, overleg voorbij

19 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Even leek het erop dat Israël en Hamas dichtbij een meer permanente oplossing waren, maar niets blijkt minder waar. Dinsdagmiddag werd het staakt-het-vuren geschonden toen er drie raketten werden afgevuurd op Israël.

De raketten explodeerden in open gebied in de buurt van het zuidelijke Be’er Sheva. Niemand raakte gewond en de raketten richtten ook geen schade aan.

Doelwitten

Nadat het staakt-het-vuren werd geschonden, gaven de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister Moshe Ya’alon (Defensie) het leger opdracht te reageren. Het leger heeft naar eigen zeggen terroristische doelwitten in de Gazastrook bestookt.

Maandagavond liep een staakt-het-vuren van vijf dagen af, maar dat werd met 24 uur verlengd. De delegaties van Israël en Hamas onderhandelden in Caïro over een meer definitieve oplossing en het leek erop dat ze dichtbij waren.

Netanyahu heeft de Israëlische vertegenwoordigers in Egypte opdracht gegeven naar huis te komen. Een Hamas-woordvoerder in Gaza zegt dat Israël helemaal geen vredesakkoord wil bereiken.

Opluchting

Het staat nog niet vast dat het staakt-het-vuren is geschonden door Hamas. In de Gazastrook zijn meer terroristische organisaties actief, waaronder de Islamic Jihad.

Aan weken van geweld tussen Israël en Gaza kwam vorig week een eind door het staakt-het-vuren. Dit was vooral een opluchting voor de gevluchte inwoners van de Gazastrook die konden terugkeren naar hun huizen.

Militair

Intussen maakt Israël zich zorgen over de Amerikaans-Israëlische militair David Manachem Gordon. De 21-jarige militair werd zondag voor het laatst gezien op een militaire basis in Tzrifin. Hij is zogenoemde lone soldier, die zonder familie naar Israël is gekomen om het leger in te gaan.

De politie zegt dat er geen indicaties zijn dat de militair vrijwillig is vertrokken, bericht The Jerusalem Post.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.