buitenland

‘Nederlandse “ingenieur” heeft leidende rol bij IS’

26 augustus 2014Leestijd: 1 minuut

Een jihadist uit Nederland bekleedt mogelijk een hoge rol in de IS-gevangenis waar de onthoofde journalist James Foley werd vastgehouden. De man zou in Nederland een opleiding tot ingenieur hebben gevolgd.

Met die verklaring komt de Belgische Syriëganger Jejoen Bontinck, zo meldt diens vader aan Eén Vandaag.

IS

Het verhaal wordt bevestigd door de Belgische advocaat Kris Luijckx die Bontinck bijstaat. Bontinck werd vastgehouden door IS-terroristen nadat hij had geweigerd aan het front te vechten.

De jonge Syriëganger werd vervolgens in dezelfde gevangenis gegooid als James Foley. Een man, die in Nederland een opleiding tot ingenieur zou hebben gevolgd, zou hier een hoge positie hebben bekleed. Na drie maanden wist Bontinck te ontsnappen en keerde hij terug naar België. Hier wordt hij door justitie vervolgd wegens mogelijke betrokkenheid bij terreurdaden.

Zoekactie

Het verhaal van Jejoen Bontinck kreeg bekendheid in België in Nederland door de grote zoekactie die zijn vader op touw zette.

Hij slaagde erin de villa waarin zijn zoon zat te vinden, maar kon Jejoen zelf niet vinden. Uiteindelijk kwam die later toch terug naar huis. Vader Bontinck is nu weer op pad in Syrië om andere jonge jihadisten over te halen terug naar huis te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.