buitenland

ISIS boekt strategische overwinning in Noord-Irak

03 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Iraakse en Koerdische militaire eenheden krijgen maar geen grip op ISIS. Zondag hebben de nietsontziende terroristen in het noorden van Irak verschillende dorpen en twee olievelden veroverd.

Daarbij zouden zeker 15 Koerden zijn omgekomen, melden ooggetuigen.

De olievelden, die vlak bij de oliepijpleiding tussen Iran en Turkije liggen, zorgen voor inkomsten voor ISIS.  Daarmee kunnen de terroristische activiteiten worden gefinancierd. Op verschillende overheidsgebouwen in de bezette dorpen zou intussen de kenmerkende zwarte vlag zijn waargenomen.

Dam

Maar een andere inbeslagname baart misschien nog wel meer zorgen. ISIS, dat zichzelf heeft omgedoopt tot IS (Islamitische Staat), wist de grootste stuwdam van Irak in bezit te krijgen.

De dam ligt ten noorden van de miljoenenstad Mosul – al in handen van de terreurbeweging – en voorziet honderdduizenden inwoners van de stad van elektriciteit. Dat ISIS de dam controleert, betekent macht: de dam openen zet grote steden onder water – een misdaad waartoe de beweging in staat moet worden geacht, gezien de executies en andere gruweldaden die de jihadisten al hebben uitgevoerd.

Halsoverkop

De terroristen bedreigen iedereen met de dood die niet tot dezelfde soennitische sekte behoort. Bekeer je tot de islam en betaal belasting. Doe je dat niet, dan volgt de dood, zou de christenen zijn verteld.

Naar verluidt hebben duizenden christenen eieren voor hun geld gekozen en zijn gevlucht. Zo’n dertigduizend zouden halsoverkop uit Mosul zijn vertrokken, onder meer naar Hamdaniya, een stad ten oosten van de Noord-Iraakse stad, waar het (relatief) veilig zou zijn.

Daar heerst de peshmerga, het leger van Koerdische strijders dat opkomt voor een autonoom Koerdistan. Die zijn sterk en goed georganiseerd en kunnen om die reden tegenwicht bieden aan de fanatieke ISIS-terroristen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.