buitenland

Gevangenen in Donetsk ontsnapt na granaatinslag

11 augustus 2014Leestijd: 1 minuut

Bij een granaatinslag in een zwaarbewaakte gevangenis in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn meer dan honderd gevangenen ontsnapt. Meer dan dertig gevangenen zijn inmiddels terug in de gevangenis.

De granaten werden zondagavond afgevuurd tijdens gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Autoriteiten proberen de gevangenen die nog op de vlucht zijn te arresteren.

Bewaarders

Onder de gevangenen zijn mannen die zijn veroordeeld voor moord, overvallen en verkrachtingen, meldt BBC News. Een gevangene kwam om het leven bij de granaatinslag en vijf raakten gewond, net als twee gevangenenbewaarders.

Militairen schoten maandag met zware artillerie op stellingen van de separatisten. Diverse gebouwen, waaronder wooncomplexen, werden hierdoor getroffen. De regering overweegt een humanitaire missie naar de stad te sturen, omdat veel inwoners zonder stroom zitten.

Het Oekraïense leger bereidt zich voor op de herovering van Donetsk, dat ook wel wordt gezien als de rebellenhoofdstad. Het is het leger gelukt om Donetsk af te snijden van de andere steden die in handen zijn van pro-Russische separatisten.

Problemen

Ook in de stad Loehansk, vlakbij de Russische grens, komen burgers steeds meer in de problemen. Ongeveer 250.000 inwoners zaten vandaag voor de negen achtereenvolgende dag zonder stroom en water. Veel winkels zijn gesloten.

Meer dan 1.300 Oekraïners in het oosten zijn om het leven gekomen door de aanhoudende onrust en 285.000 zijn op de vlucht geslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.