Australische premier Abbott vol lof over Nederland na MH17

09 augustus 2014Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De Australische premier Tony Abbott is lovend over de manier waarop de Nederlandse regering het onderzoek leidt naar de fatale vlucht MH17. Nederland pakt het onderzoek voortreffelijk aan.

Abbott zei dat op een persconferentie in Canberra, meldt de NOS zaterdag. Hij had niets dan lovende woorden voor het werk van de onderzoekers in Oekraïne en in Hilversum bij de identificatie van de slachtoffers.

Vliegramp

Premier Abbott heeft maandag een ontmoeting met Rutte in Den Haag. Australië ook hard getroffen door de vliegramp: 27 inzittenden hadden de Australische nationaliteit, 38 woonden in het land.

Volgens Abbott heeft Nederland de afgelopen weken leiderschap getoond en de premier wil Rutte daarvoor bedanken. Het is de eerste keer dat Abbott Nederland bezoekt als premier. Behalve met Rutte, zal Abbott ook praten met de leiders van het identificatieproces.

Verder ontmoet Abbott Australische militairen en politieagenten die op de rampplek hebben gewerkt. Zij keren zaterdag terug naar Nederland en zullen vanaf hier doorvliegen naar Australië.

Bezoekers

In Australië was donderdag een dag van nationale rouw voor de slachtoffers. Zeker 1.800 Australiërs bezochten een speciale herdenkingsdienst in de St Patrick’s kathedraal in Melbourne. Abbott was een van de bezoekers.

‘We kunnen de slachtoffers niet terugbrengen, maar we zullen hen thuisbrengen op een menselijke manier,’ zei Abbott in een toespraak.