buitenland

Assange verlaat ‘snel’ ambassade, maar hoe is onduidelijk

18 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Julian Assange zal de ambassade van Ecuador in Londen ‘spoedig’ vaarwel zeggen, maar hoe hij dat wil doen zonder te worden opgepakt, is niet duidelijk. De oprichter van WikiLeaks verschuilt zich daar nu twee jaar voor Zweedse en Amerikaanse autoriteiten.

Dat zei Assange (43) maandag tijdens een persconferentie, waarbij ook de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patiño aanwezig was. De Australische Assange liet vrijwel niets los over de reden van zijn vertrek en bleef ook erg vaag over de manier waarop hij hoopt de ambassade te kunnen verlaten.

Gezondheid

Assange haalde uit naar ‘de Murdoch-pers en Sky News’ door te zeggen dat hij niet vanwege gezondheidsredenen de bescherming van Ecuador achter zich wil laten. Volgens de Britse pers zou Assange een ziekenhuisbehandeling nodig hebben vanwege hart- en longproblemen.

De oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks gaf wel toe dat zijn gezondheid is verminderd omdat hij al twee jaar frisse lucht en beweging mist.

Vrij

Met hulp van mensenrechtenorganisaties zou Assange binnenkort de ambassade willen verlaten, maar hoe snel ‘snel’ is, liet hij niet weten. Zijn verblijf kost Groot-Brittannië volgens hem tot nu toe 7,1 miljoen pond (bijna 8,9 miljoen euro).

De Ecuadoriaanse minister pleitte voor de vrijlating van zijn ‘gast’ en maakte duidelijk Assange te blijven beschermen. Hij riep journalisten op meer aandacht voor de zaak te hebben.

Zweden

‘Hoe kan deze situatie bestaan in Europa,’ beklaagde Assange zich, die zoals al eerder Europa de schuld gaf van zijn verblijf in de ambassade en benadrukte dat Groot-Brittannië en Zweden geen aanklacht tegen hem hebben ingediend.

De Zweden willen Assange verhoren in een verkrachtingszaak; de Australiër zegt onschuldig te zijn. Maar Assagne durft de ambassade niet te verlaten omdat hij bij uitlevering aan Zweden bang is vervolgens te worden doorgegeven aan De Verenigde Staten. Amerika wil hem vervolgen vanwege het publiceren van staatsgeheimen.

De Zweedse rechtbank voelt zich niet geroepen het arrestatiebevel in te trekken. ‘Hij heeft er zelf voor gekozen om de ambassade in te vluchten,’ staat in een verklaring.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.