buitenland

OVSE begonnen met onderzoek rondom toestel MH17

19 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Een team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is begonnen aan het onderzoek tussen de brokstukken van het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines. De internationale onderzoekers werken wel onder restricties van pro-Russische rebellen.

Eerder meldde Maleisië nog dat de OVSE geen toegang kreeg tot het rampgebied. Medewerkers worden nu in een beperkt gedeelte van het gebied toegelaten en moeten zich houden aan restricties van de aanwezige rebellen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vrijdagavond en zaterdag was er voortdurend onduidelijkheid over de situatie rondom de gecrashte MH17. Verslaggevers meldden via Twitter dat er zaterdagochtend alleen lokale hulpverleners en rebellen tussen de brokstukken mochten lopen.

Inmiddels zouden 186 lichamen zijn geborgen door plaatselijke reddingsmedewerkers.

Bewijsmateriaal

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Maleisische minister van Transport uitten eerder hun zorgen over het handelen van de rebellen. Brokstukken en lichamen zouden zijn aangeraakt en verplaatst, waardoor belangrijk bewijsmateriaal verloren kan gaan.

Oekraïne meldde dat separatisten 38 lichamen hebben verwijderd uit het gebied. De rebellen zelf zeggen de resultaten van hun ‘onderzoek’ te zullen delen met de OVSE. Wat dat onderzoek dan precies inhoudt, is onbekend.

Zwarte dozen

Ook blijft het onduidelijk of de twee zwarte dozen uit het toestel inmiddels al door één van de aanwezige partijen zijn gevonden. Internationale onderzoeksteams en politici benadrukken keer op keer dat zij niet weten waar de dozen zijn.

Volgens Aleksandr Borodaj, de leider van de pro-Russische separatisten, heeft niemand de zwarte dozen nog ontdekt. Hij weerspreekt hiermee eerdere berichten van Oekraïne. Vrijdag meldde het land dat lokale hulpverleners de dozen hadden gevonden, maar dat onduidelijk was of deze naar Rusland waren gestuurd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.