buitenland

Opzet of ongeluk: deze vliegtuigen werden eerder uit de lucht geschoten

18 juli 2014Leestijd: 2 minuten

De Boeing 777-200 van Malaysia Airlines werd onderweg naar Kuala Lumpur boven Oekraïne vermoedelijk uit de lucht geschoten. Wanneer gebeurde dat eerder?

Hoewel het niet ieder jaar gebeurt, zijn er vaker burgervliegtuigen uit de lucht geschoten.

Oekraïne in 2001

Een vliegtuig van Siberian Airlines stort neer in de Zwarte Zee nadat een raket van het Oekraïense leger het per ongeluk raakt. 78 inzittenden komen om. Het vliegtuig was onderweg van Tel Aviv naar het Siberische Novosibirsk.

Georgië 1993

Rebellen uit Abchazië schieten drie vliegtuigen van Transair Georgia neer. 136 inzittenden, vooral vluchtelingen uit het gebied, komen om.

Iran 1988

Het Amerikaanse marineschip USS Vincennes schiet met een raket een Iraans vliegtuig uit de lucht dat onderweg was naar de Verenigde Arabische Emiraten. Alle 290 inzittenden komen om het leven. De Amerikanen gaven later toe dat ze het passagiersvliegtuig voor een aanvalsvliegtuig aanzagen.

Sovjet-Unie 1983

Een vliegtuig van Korean Airlines wordt door een sovjetstraaljager uit de lucht gehaald. Het vliegtuig was onderweg naar New York in het luchtruim van de Sovjet-Unie terecht gekomen. Alle 269 inzittenden komen om, inclusief een Amerikaans parlementslid.

Italië 1980

Een vliegtuig van Aerolinee Itavia stort in zee voor de kust van Italië. 80 mensen komen om. Een Italiaanse rechtbank oordeelt dat het vliegtuig door een raket werd neergeschoten. Er wordt naar de Franse luchtmacht gewezen, maar hard bewijs blijft uit.

Libië 1973

Een Libisch vliegtuig wordt door Israëlische straaljagers neergeschoten nadat het door een fout boven de Sinaïwoestijn terecht kwam. 108 inzittenden komen om.

Bulgarije 1955

Een Israëlisch vliegtuig van El Al wordt boven Bulgarije neergeschoten door twee straaljagers. 58 inzittenden komen om. Pas acht jaar later betaalt Bulgarije de nabestaanden van Israëlische slachtoffers een schadevergoeding.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.