buitenland

Komt Nederlands team woensdag wel in rampgebied MH17?

29 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Leider van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg heeft er vertrouwen in dat zijn team woensdag wellicht de rampplek inkomt. Het team is teleurgesteld over vandaag, maar doet morgen een nieuwe poging.

Eerder waren er berichten dat de separatisten onderzoekers van de OVSE partijdig vinden en deze daardoor niet meer in het gebied mochten. Separatisten ontkennen dat nu.

Poging

Het is noodzakelijke dat de OVSE aanwezig is voor de missie. ‘Op basis van de gesprekken van vandaag, heb ik er toch vertrouwen in dat we morgen een nieuwe poging kunnen doen,’ zegt Aalbersberg.

‘We hebben echt een verandering van beeld hierover, ten opzichte van gisteren. Toen hadden we dat vertrouwen niet.’ Aalbersberg zegt verder dat hij ‘wederom teleurgesteld‘ is, omdat het team niet het gebied is ingekomen.

Waarnemers van de OVSE zijn sleutelfiguren geworden door de toegang tot de rampplek voor bergers en onderzoekers.

Aanpak

De regering in Kiev en de separatisten beschuldigen elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines, waarbij 298 inzittenden om het leven kwamen.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei in de Tweede Kamer dat hij ervan is overtuigd dat de huidige aanpak van de nasleep van de vliegramp ondanks alle risico’s en tegenslagen de meeste kans op succes biedt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.