buitenland

‘Geen toegang MH17 onderzoeksteams, alleen rebellen’

19 juli 2014Leestijd: 3 minuten

Internationale onderzoekers hebben momenteel geen toegang tot de rampplek rondom het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines. Volgens aanwezige correspondenten lopen alleen lokale hulpverleners en rebellen tussen de brokstukken.

De Maleisische minister van Transport Datuk Seri Liow Tiong Lai bevestigde in een persconferentie dat internationale onderzoeksteams nog geen mogelijkheid hebben gekregen de lichamen en de omgeving van de neergehaalde MH17 te onderzoeken. Hij doet een dringende oproep aan de Oekraïense regering en rebellen in het gebied vrije toegang toe te laten.

De vliegtuigmaatschappij Malaysia Airlines heeft toegezegd de passagierslijst later vandaag op internet openbaar te maken.

Verslag

Volkskrant correspondent Olaf Koens is ter plaatse en doet live verslag via Twitter. Hij zegt dat er weinig pers aanwezig is, en dat internationale onderzoekers en experts niet aan de slag zijn in het gebied. ‘De rebellen zijn de baas.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lichamen

De berichtgeving over de toegankelijkheid en de actie in het gebied is tegenstrijdig. Veel lichamen zouden nog open en bloot in de korenvelden liggen, bevestigt ook een correspondent van de BBC, Fergal Keane.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Intussen bericht de Oekraïense regering dat pro-Russische separatisten al 38 lichamen hebben verwijderd uit het rampgebied. Kiev beschuldigt de rebellen ervan op die manier bewijsmateriaal te willen vernietigen. Oekraïne zegt dat de ‘terroristen’ hulp krijgen van Rusland en naar een mortuarium in Donetsk zijn gebracht.

Veiligheidszone

Desondanks zouden de pro-Russische separatisten zaterdag wel met Oekraïne hebben afgesproken een veiligheidszone rondom de MH17 in te stellen. Dat bevestigde de veiligheidschef van Oekraïne, Valentyn Nalyavaychenko.

De afbakening moet ervoor zorgen dat lichamen van de slachtoffers zo snel mogelijk kunnen worden overgebracht naar Charkov, om vervolgens aan de nabestaanden te worden overgedragen.

De rebellen ontkennen dat een dergelijke zone is ingesteld en zeggen dat er nog veel militaire activiteit in het gebied is. Ook de OVSE is niet op de hoogte van zo’n akkoord tussen separatisten en het Oekraïense leger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.