buitenland

Forensisch experts bij treinen met lichamen in Torez

21 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Een team van Nederlandse onderzoekers is maandagochtend aangekomen op de plek waar donderdag de Boeing 777 van Malaysia Airlines neerstortte. Het zijn de eerste internationale onderzoekers die het gebied hebben bereikt sinds de vliegramp van donderdag.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) maandag gezegd, vlak voor hij samen met premier Mark Rutte (VVD) en minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) de Kamer informeerde over de ramp.

Koelwagons

De onderzoekers zijn samen met waarnemers van de OVSE. Zij proberen ervoor te zorgen dat de lichamen van slachtoffers naar Charkov gaan.

Een woordvoerder van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk zegt dat de separatisten het advies van de experts ter harte zullen nemen over waar de trein met lichamen naartoe kan worden gestuurd.

Actieve fase

Het is momenteel onrustig in Donetsk. Een rebellencommandant zegt dat de stad wordt aangevallen door Oekraïense regeringstroepen. Het leger liet vandaag weten dat ‘de militaire operaties in het oosten van het land in een actieve fase zijn’.

De Russische president Vladimir Poetin heeft er bij de separatisten op aangedrongen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied. ‘Alles moet gedaan worden om de veiligheid van internationale experts te garanderen op de plaats van de tragedie,’ zei Poetin op de Russische televisie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.