buitenland

Burgerdoden rondom rampplek MH17: Rutte belt met Porosjenko

29 juli 2014Leestijd: 2 minuten

De situatie rondom de rampplek van vlucht MH17 dreigt uit de hand te lopen. Zeker 19 burgers kwamen om bij de gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Premier Mark Rutte (VVD) maant president Petro Porosjenko tot kalmte.

Het regime in Kiev rukt op richting het oosten. Gesterkt door internationale steun na de vliegramp met de Malaysia Airlines Boeing probeert het leger nu de plek waar de ramp zich voltrok, te veroveren.

Burgerslachtoffers

De plaats Gorlovka, op ongeveer vijftig kilometer van de rampplek, wordt door de Oekraïense luchtmacht gebombardeerd. Zeker veertien burgers kwamen daarbij om het leven.

Inwoners van het gebied hebben video’s op YouTube gezet waarop de ontzielde lichamen van moeders met kinderen in een park zichtbaar zijn. In Loehanks zouden vijf personen zijn omgekomen toen een granaat een bejaardenhuis raakte.

Zwaar geschut

Kiev heeft volop de aanval geopend op de pro-Russische separatisten en gebruikt daarbij zwaar geschut. Dit is reden tot grote zorg bij het kabinet dat maandag nog afspraken maakte met datzelfde regime in Kiev over de rampplek die ongemoeid zou worden gelaten.

Premier Mark Rutte (VVD) belde dinsdag met Porosjenko om hem te vragen ‘de vijandelijkheden te staken’. Opnieuw konden medewerkers van het onderzoeksteam dinsdag de plek van de ramp niet bereiken vanwege de hevige gevechten. Porosjenko heeft Rutte verzekerd ‘alles in het werk te stellen’ om Nederland toegang te geven tot het gebied. Intussen gaan de bombardementen in de regio door.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.