buitenland

Terroristen Al-Qa’ida veroveren Mosul, tweede stad van Irak

10 juni 2014Leestijd: 1 minuut

Het lokale overheidsgebouw van Mosul, een stad in het noorden van Irak, is in handen van terroristen. Die zijn vermoedelijk verbonden aan de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL).

Dat meldt de gouverneur van de provincie Nineveh dinsdag.

Vliegveld

De terroristen hebben na de verovering van Mosul, met zo’n twee miljoen inwoners de twee na grootste stad van Irak, 1.400 gevangenen vrijgelaten. Duizenden mensen zijn de stad ontvlucht, melden ooggetuigen. Regeringstroepen hebben zich teruggetrokken uit de stad. De ISIL-jihadisten bezetten tevens het vliegveld.

Jihadistische groeperingen zijn aan een opmars bezig in het Arabische land, dat na het vertrek van de Amerikaanse militairen nog altijd erg instabiel is. Maandag was er nog een aanslag met twee vrachtauto’s vol explosieven op de kantoren van twee Koerdische partijen in Noord-Irak. Zeker twintig mensen kwamen om het leven.

Aanval

De radicale soennitische beweging veroverde begin dit jaar ook delen van de provincie Al-Anbar en leverde daar zware gevechten met het Iraakse regeringsleger. In een poging om de stad Falluja terug te veroveren op de terroristen, zetten militairen de aanval in.

Daarbij werden tientallen extremisten gedood. De stad is nog altijd gedeeltelijk in handen van ISIL, de beweging die ook in Syrië strijd levert tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.