buitenland

Honderden babylijkjes gevonden in put bij Iers opvangtehuis

03 juni 2014

Bij een voormalig opvangtehuis voor ongetrouwde moeders en hun baby’s is een enorm massagraf aangetroffen. In een septische put achter het huis in het Ierse Tuam moeten honderden babylijkjes liggen.

Dat staat in een rapport in handen van de Irish Mail on Sunday.

Ongehuwde vrouwen

De put staat in de tuin van het intussen gesloopte tehuis ‘The Home’ waar tussen 1925 en 1961 ongehuwde vrouwen terecht konden die zwanger waren geraakt.

In het katholieke Ierland was het ongehuwd baren van kinderen een zonde gods. Wie toch zwanger was geraakt, kon in huizen als The Home in het geheim bevallen van een kind.

Onwettig

Het was de bedoeling dat de nonnen in het tehuis de ‘onwettige’ kinderen zouden verzorgen en ze een goede toekomst zouden bieden. Maar uit onderzoek is gebleken dat de kinderen werden ondervoed en verwaarloosd. Anderen stierven aan ziektes als de mazelen of tuberculose. De lijkjes werden vermoedelijk verbrand en naamloos in de put gegooid.

Onderzoeker Catherine Corless zegt tegen de Ierse krant te begrijpen dat niet ieder kind kon overleven. ‘Maar in dit tehuis stierven er twee per week. En hoe konden ze die kinderen in een put met ontlasting gooien? Waren doodskistjes te duur?’

De onderzoeker zegt dat inwoners van het west-Ierse dorpje niet willen praten over het tehuis. Omdat ze bleef volhouden, ontdekte ze dat er een ‘klein graf’ bij het voormalige tehuis moest zijn. Uiteindelijk bleek het om vele honderden babylijkjes te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.