buitenland

Europese Unie erkent Palestijnse eenheidsregering

03 juni 2014Leestijd: 1 minuut

Ondanks verzet van Israël erkent de Europese Unie (EU) de nieuwe Palestijnse eenheidsregering. Eerder sprak ook Amerika de steun uit aan het nieuwe bestuur.

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas installeerde zondag de nieuwe regering.

Terroristen

Hierop kwam het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij elkaar voor een spoedoverleg. De Israëliërs besloten de eventuele nieuwe Palestijnse regering niet te erkennen en riepen de rest van de wereld op hetzelfde te doen.

Israël zegt niet te willen onderhandelen met een regering die is gebaseerd op de terroristische organisatie Hamas.

Amerika

Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt te kunnen leven met een regering wiens ministers geen directe banden hebben met Hamas. Dat de regering alleen bestaat uit technocraten, helpt daarbij. De EU sluit zich bij dat standpunt aan.

De Palestijnse eenheidsregering is het nog niet eens geworden over de erkenning van het land Israël en zaken rondom de politie, het leger, en het wapengebruik van Hamas.

De nieuwe regering moet de Palestijnse bevolking voorbereiden op algemene verkiezingen in 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.