buitenland

Europese fractieleiders willen dat Juncker onderhandelingen opent

27 mei 2014Leestijd: 2 minuten

Jean-Claude Juncker, de kandidaat voor de christen-democratische fractie, moet op zoek kunnen naar een meerderheid voor zijn voorzitterschap van de Europese Commissie. De Conferentie van voorzitters van het Europees Parlement vraagt aan Europese regeringsleiders een mandaat voor de Luxemburger om te onderhandelen.

Dat zegt Hannes Swoboda, de voorzitter van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, dinsdag. Hij spreekt namens de Conferentie van voorzitters, die bestaat uit de voorzitter van het parlement en de fractievoorzitters.

Swoboda ziet geen enkele reden waarom de Europese regeringsleiders het proces zouden willen vertragen. Hij verwacht van Juncker, de kandidaat van de grootste fractie, een gedetailleerd werkprogramma voor de Europese Commissie voor de komende vijf jaar.

Democratisch

Dankzij het laatste Europees Verdrag moet er voor het eerst rekening worden gehouden met de verkiezingsuitslag bij de keuze van de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Unie.

De Europese regeringsleiders dragen uiteindelijk een kandidaat voor, maar de meeste politieke fracties schuiven hun eigen kandidaat naar voren. Het Europees Parlement moet vervolgens instemmen met de kandidaat.

Nu is gebleken dat de christen-democratische fractie EVP de grootste blijft in het parlement heeft de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker al gezegd dat hij ‘volledig in zijn recht staat’ de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Geen automatisme

Dinsdagavond is er een informeel diner van de Europese regeringsleiders waar de uitslagen van de verkiezingen worden besproken. Er zal ook worden gepraat over de keuze van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Premier Mark Rutte benadrukt dat er nog geen Commissievoorzitter bekend is. Ook wordt volgens hem de kandidaat van de grootste fractie in het Europarlement niet automatisch de nieuwe voorzitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.