buitenland

Boko Haram nog niet op terreurlijst Europese Unie

12 mei 2014Leestijd: 1 minuut

De Europese Unie (EU) zet Boko Haram nog niet op de lijst van terroristische organisaties. Meer lidstaten willen de radicaalislamitische organisatie op de Europese terreurlijst zetten, maar nu is er nog onvoldoende steun.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei dat maandag na afloop van een overleg met zijn Europese collega’s.

Bevriezen

Nederlandse diplomaten zijn er al een tijd mee bezig om andere Europese lidstaten zover te krijgen dat zij Boko Haram ook op de terreurlijst willen zetten. D66 drong er bij minister Timmermans op aan om de kwestie bij zijn EU-collega’s naar voren te brengen.

Timmermans wil niet zeggen welke landen achter Nederland staan. Als Boko Haram wordt gezien als terroristische organisatie, kunnen lidstaten banktegoeden van de organisatie bevriezen. Andere organisaties die op de lijst staan, zijn onder meer Hezbollah en Hamas.

Inspanningen

Boko Haram is onder meer verantwoordelijk voor diverse bomaanslagen in Nigeria en de ontvoering van meer dan tweehonderd schoolmeisjes.

Timmermans heeft tijdens de vergadering gepleit voor het coördineren van alle Europese inspanningen om Nigeria te helpen bij het achterhalen van de leerlingen. Nederland wil daar graag een rol bij spelen: ‘Het is van het grootste belang dat deze meisjes veilig en wel teruggaan naar hun families.’

Boko Haram heeft vandaag beelden vrijgegeven waarop de ontvoerde schoolmeisjes zijn te zien. In de video zegt Boko Haram-leider Abubakar Shekau dat hij de meisjes vrijlaat in ruil voor de vrijlating van strijders van zijn radicale groepering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.