buitenland

Lavrov: regering-Kiev steekt geen vinger uit naar extremisten

21 april 2014

De interim-regering in Kiev doet volgens Rusland veel te weinig om extremisten tegen te houden. Oekraïne schendt daarmee de afspraken die donderdag in Genève zijn gemaakt.

Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, maandag. Hij wijst ook met een beschuldigende vinger naar de Amerikanen, die volgens hem vooral druk bezig zijn met het stellen van ultimatums aan Rusland.

Slavjansk

Lavrov sprak maandag op een persconferentie over het vuurgevecht bij de stad Slavjansk in het oosten van Oekraïne, waarbij ten minste drie mensen om het leven kwamen. Rusland zegt dat de Oekraïense autoriteiten geen vinger uitsteken om de achterliggende oorzaken van de schietpartij en de ‘diepe interne crisis in Oekraïne’ aan te pakken.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden reist vandaag naar Kiev om er dinsdag te vergaderen met de tijdelijke leiders van Oekraïne. Hij ontmoet onder meer de premier, president, parlementariërs en activisten.

Paspoortwet

Intussen heeft de Russische president Vladimir Poetin een wet goedgekeurd die het gemakkelijker maakt voor Russisch-sprekende burgers van voormalige Sovjet-staten om een Russisch paspoort te krijgen.

Ook zijn vier Oekraïense banken op de Krim gesloten door de Russische Centrale Bank. In een verklaring staat dat de banken niet hadden voldaan aan de hun gestelde verplichtingen. Klanten hadden geklaagd dat ze geen geld konden opnemen of overmaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.