buitenland

Honderd militairen vertrekken vanavond naar Mali

22 april 2014

Een groep van ongeveer honderd militairen vertrekt dinsdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Mali om daar mee te doen aan de VN-vredesmissie Minusma. De afgelopen maanden hebben al tientallen Nederlandse militairen een kamp opgebouwd bij de stad Gao.

De militairen werken voor zowel de land- en de luchtmacht, de marine als de marechaussee en gaan inlichtingen verzamelen en analyseren voor het militaire deel van de VN-operatie. Tot de VN-missie werd besloten nadat het Franse leger begin vorig jaar militair ingreep in Mali na een opstand van islamisten.

Tot eind 2015

De meeste Nederlandse militairen gaan naar Gao, de rest zal in de hoofdstad Bamako zitten. De Nederlandse missie duurt in elk geval tot eind volgend jaar.

Vorige week vertrok de eerste lichting van ruim 70 van de 450 militairen al naar Mali. Oud-minister Bert Koenders staat aan het hoofd van de missie.

De totale VN-vredesmacht zal bestaan uit meer dan 11.000 militairen uit dertig landen. Ter vergelijking: in Afghanistan zijn nog altijd 33.000 Amerikaanse militairen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.