buitenland

Erdogan gaat Amerika vragen om uitlevering rivaal Gülen

29 april 2014

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil dat de Verenigde Staten geestelijk leider Fethullah Gülen uitleveren aan Turkije. Volgens de premier probeert Gülen de Turkse regering te dwarsbomen.

Erdogan kreeg dinsdag van het parlement de vraag of zijn regering juridische stappen onderneemt om Gülen, met wie hij al een tijd in een felle strijd is verwikkeld, uitgeleverd te krijgen. ‘Ja, dat gaan we doen,’ antwoordde de premier op die vraag. Of Turkije al een officieel verzoek tot uitlevering aan de Verenigde Staten heeft gedaan, is niet duidelijk.

Aanhangers

Gülen was ooit een medestander van Erdogan. De invloedrijke geestelijke, die sinds 1997 in de Verenigde Staten woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij.

Maar intussen liggen beide mannen met elkaar in de clinch. De Turkse premier had in de aanloop naar de verkiezingen, die hij  met overmacht won, te maken met verschillende schandalen. Geluidsopnames brachten hem in verband met corruptie en machtsmisbruik.

Staatsgreep

Erdogan verdenkt Gülen ervan dat hij zijn regering door middel van deze opnames wil ondermijnen. Gülen heeft het beleid van de regering weliswaar sterk veroordeeld, maar spreekt tegen dat hij uit is op een staatsgreep.

Erdogan voelt zich bedreigd en doet er alles aan om de invloed van de Gulen-beweging in te perken. Zo heeft hij de overheid proberen te ‘zuiveren’ van Gülen-aanhangers, omdat deze de staatsveiligheid in gevaar zouden brengen.

Leden van de beweging van de islamitische prediker zouden op hoge posten in het overheidsapparaat zitten. Ook deed de premier verwoede pogingen om de talrijke scholen van de islamitische prediker te sluiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.