buitenland

Biden: Rusland moet niet praten, maar handelen in Oekraïne

22 april 2014

De Verenigde Staten vinden dat Rusland moet ‘stoppen met praten en beginnen met handelen’ als het land wil bijdragen aan een einde van de spanning in Oekraïne. Vicepresident Joe Biden zei dinsdag in Kiev dat ‘provocatief gedrag’ van Moskou alleen maar tot een ‘groter isolement’ zal leiden.

Dat meldt de BBC. Biden gaf samen met de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek een persconferentie tijdens zijn bezoek aan Kiev. Het is het hoogste Amerikaanse bezoek sinds de crisis in Oekraïne begon.

Gemaskerde mannen

Biden vindt dat Rusland moet helpen om de donderdag gemaakte afspraken na te komen. Onderdeel daarvan is dat pro-Russische milities, die willen dat het oosten van Oekraïne de mogelijkheid krijgt zich bij Rusland aan te sluiten, zich overgeven. Moskou moet stoppen om ‘mensen achter maskers en met uniformen zonder insignes te steunen, die onrust zaaien in het oosten van Oekraïne’.

De Amerikaanse vicepremier waarschuwde dat Oekraïne niet uiteen moet vallen. ‘Oekraïne is één land en moet dat blijven,’ zei hij. Ook de Krim hoort daar wat de Amerikanen betreft bij. ‘We zullen Ruslands illegale bezetting van de Krim nooit erkennen.’

Hulp

Biden heeft dinsdag 50 miljoen dollar (36 miljoen euro) hulp aangeboden voor economische en politieke hervormingen. 11 miljoen dollar is bedoeld voor een eerlijk verloop van de presidentsverkiezingen van volgende maand. 8 miljoen dollar is bedoeld voor het Oekraïense leger. Het bedrag komt bovenop eerder aangeboden leningen van in totaal 1 miljard dollar.

Eerder op de dag sprak Biden al met parlementariërs en presidentskandidaten. In die gesprekken zou hij een opmerking hebben gemaakt over ‘vernederende bedreigingen’, waarbij hij op de vermeende Russische militaire aanwezigheid doelde.

Hij beloofde toen al economische hulp, maar zei daar wel bij dat Oekraïne het gevecht moet aangaan met de ‘kanker van corruptie‘ die het land bedreigt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.