buitenland

Niger levert oud-profvoetballer en zoon van Khaddafi uit

06 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Niger heeft Saadi Khaddafi, zoon van de voormalige Libische leider Muammar Khaddafi, uitgeleverd. De voormalige profvoetballer en voorzitter van de Libische voetbalbond is donderdag in de Libische hoofdstad Tripoli in bewaring gesteld.

Dat hebben Libische autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Dood vader

Saadi Khaddafi ontvluchtte Libië in 2011 nadat zijn vader en broer waren gedood door opstandelingen in de stad Sirte. Saadi, een van de zeven zoons van Muammar al-Khaddafi, had politiek asiel aangevraagd in buurland Niger maar kreeg dat niet. Saadi Khaddafi, die naast voetballer ook zakenman was, werd gezocht door de Libische autoriteiten voor vastgoedfraude en gewapende intimidatie. In tegenstelling tot zijn broer Saif al-Islam wordt Saadi niet gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Tien minuten in Serie A

Als voetballer speelde Saadi enkele jaren voor Al Ahly Tripoli waarna hij de tijd rijp vond voor een internationale carrière. Zelf wilde hij naar Manchester United, maar die droom is nooit uitgekomen.

Toch is het hem gelukt om 25 minuten te spelen in de hoogste Italiaanse divisie. Voor Udinese mocht hij in 2006 tien minuten invallen tegen Cagliari. Eerder had hij ook al een kwartier speeltijd gekregen in de Serie A voor Perugia. Erg veel indruk maakte hij niet. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport schreef na zijn eerste invalbeurt ‘Als hij twee keer zo snel zou zijn als nu, zou hij alsnog twee keer zo langzaam zijn als de langzaamheid zelve.’

Veel geld

In 2006 vertrok Saadi naar Sampdoria, maar hier zou hij geen speelminuten krijgen. Waar voetballers normaal gesproken veel geld verdienen in het profvoetbal, zijn er hardnekkige geruchten dat het bij Saadi andersom geweest is.

Vermoedelijk heeft hij de Italiaanse clubs flink betaald in ruil voor speelminuten op het hoogste niveau.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.