buitenland

Neelie Kroes maakt zich zorgen over Turks verbod Facebook

07 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Het sluiten van sociale media in Turkije is een eerste stap op weg naar het afbouwen van democratie. Een mogelijk verbod van Facebook en Youtube in het land is verontrustend.

Dat zegt Europees Commissaris Neelie Kroes vrijdag. Zij reageert daarmee op berichten dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dreigt met een verbod op websites als Facebook en YouTube. Hij vindt dat tegenstanders van zijn bewind de sociale media misbruiken.

Opname

Erdogan wordt geconfronteerd met gelekte informatie op internet, die hem en zijn regering slechte publiciteit geven. Zo was de premier in een geluidsopname te horen waarin hij samen met zijn zoon Bilal spreekt over het wegsluizen van grote sommen contant geld.

Erdogan verwierp alle beschuldigingen en zei dat de opname ‘nep’ was. Het is een ‘verraderlijke aanval’, liet hij optekenen.

Hij heeft, mede om dit soort informatie, al een poos te maken met demonstraties, die het hevigst waren in de grootste stad van het land, Istanbul.

Maar de premier, die in de protesten allerlei complotten ziet, is rotsvast van mening dat burgers in Turkije vrijer leven dan in sommige staten binnen de EU.

Strijd

Degenen die achter de opname zitten, kunnen maatregelen verwachten, waarschuwde Erdogan. Hij zoekt de daders in de kringen van de Hizmet-beweging van geestelijke Fethullah Gülen.

Gülen en Erdogan waren ooit bondgenoten, maar kregen ruzie toen Erdogan particuliere scholen van de Hizmet-beweging wilde sluiten. Beide mannen en hun getrouwen zijn momenteel in een stevige strijd verwikkeld geraakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.