buitenland

Italiaanse premier Renzi dreigt nu alweer met vertrek

31 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Matteo Renzi is nog maar een goede maand aan de slag als premier van Italië, maar nu al dreigt de politicus met zijn ontslag. Als de versobering van de Senaat niet doorgaat, stapt Renzi op.

‘Ik ben niet naar Rome gekomen voor de mooie gebouwen,’ zei de voormalige burgemeester van Florence maandag op radiozender Rtl 102.5.

Ultimatum

‘Als de politieke klasse niet wil veranderen, dan doet ze het maar zonder mij,’ zei de premier die een duidelijk ultimatum uitsprak: ‘Of we gaan hervormen, of het heeft geen zin dat personen zoals ik in de regering zitten.’

Punt van inzet is de Senaat die zichzelf eigenlijk moet gaan opheffen. Senatoren moeten hun salaris van 12.000 euro per maand vaarwel zeggen en voortaan onbezoldigd het land dienen. Ook worden ze niet meer gekozen, mogen ze geen moties van wantrouwen meer geven en ook niet over landsbegrotingen stemmen. Het plan werd maandag door minister Maria Elena Boschi in de ministerraad gepresenteerd.

Te snel

Maar niet iedereen is even blij met de plannen. Minister Stefania Giannini, afkomstig uit de gelederen van de vorige hervormer Mario Monti, vindt dat Renzi te snel gaat. Volgens Giannini is ‘snelheid het doel geworden’ voor Renzi en moet hij over sommige voorstellen misschien ‘iets beter nadenken’.

Voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden Laura Boldrini vindt dat er eerst ‘een goed debat’ over de kwestie moet worden gehouden. En de leiders van Silvio Berlusconi’s Forza Italia willen dat eerst de Kieswet klaar moet zijn, voordat aan de hervorming van de Senaat kan worden begonnen. Maar voor Renzi gaat het allemaal veel te langzaam.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.