buitenland

Interim-premier Jatsenjoek: niemand zal stemming Krim erkennen

07 maart 2014Leestijd: 1 minuut

Niemand in de ‘beschaafde wereld’ zal de uitslag van het referendum over afscheiding van de Krim erkennen. Interim-premier Aseni Jatsenjoek noemt het de stembusgang ‘ongrondwettig’ en ‘illegaal’.

Hoewel diverse landen de uitslag niet zullen erkennen, neemt Rusland deze wel serieus. Het Russische parlement steunt de stemming en zegt dat de Krim welkom is om zich aan te sluiten bij Rusland.

Serieus

Op 16 maart mogen inwoners van de Krim hun stem uitbrengen. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zegt dat de internationale gemeenschap de ‘voorspelbare uitkomst’ van het referendum niet serieus kan nemen.

Ook hij noemt het referendum ‘volkomen onwettig’. ‘Het eenzijdig wijzigen van grenzen is onaanvaardbaar.’

Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek Krim stemde donderdag in met aansluiting bij Rusland. Eigenlijk zou het referendum pas eind deze maand zijn, maar het parlement van de Krim heeft de stembusgang vervroegd.

Rekeningen

Intussen zijn er nog steeds spanningen tussen Oekraïne en Rusland. De Russische energiegigant Gazprom dreigt te stoppen met gasleveranties aan Rusland aan Oekraïne als het land niet snel achterstallige rekeningen betaalt.

Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz staat voor 1.360 miljoen euro in het krijt bij Gazprom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.