buitenland

G7: Rusland moet legertroepen terugtrekken uit Oekraïne

12 maart 2014Leestijd: 2 minuten

G7, de groep van zeven industriële grootmachten, waarschuwt Rusland dat het de Krim niet moet overnemen. Ook moet het land de steun intrekken voor het referendum van aanstaande zondag.

‘Wij roepen Rusland op om alle inspanningen te staken om de status van de Krim te veranderen,’ schrijft de G7 in een verklaring die is te lezen op de website van het Witte Huis. Ook moet Rusland ‘meteen’ de steun voor het referendum over de status van de Krim, dat aanstaanden zondag wordt gehouden, intrekken.

De bevolking kan zondag bepalen of het schiereiland zich losmaakt van Oekraïne. Het parlement van de Krim heeft al besloten dat het gebied zich bij Rusland aansluit.

Intimiderende soldaten

‘Een dergelijk referendum zou juridisch geen effect hebben. Gezien het gebrek aan een passende voorbereiding en gezien de intimiderende aanwezigheid van Russische troepen, zou het ook een zeer gebrekkig proces zijn, dat niet moreel wordt ondersteund. Vanwege al deze redenen zouden wij de uitkomst ervan niet accepteren,’ schrijven de zeven landen.

Het is de eerste keer dat de G7 de aanwezigheid van het Russische leger zo letterlijk opvat. Rusland blijft volhouden dat de aanwezige soldaten op de Krim volksmilities zijn, maar daar denken de westerse landen anders over.

Onderhandelen

De G7 vindt dat Rusland het conflict moet ‘de-escaleren’ door het leger terug te trekken uit Oekraïne en de Krim. De zeven geïndustrialiseerde landen roepen Rusland op te onderhandelen met Oekraïne, eventueel met hulp van de Verenigde Naties of de Verenigde Naties of de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Japan, die samen met Rusland de G8 vormen. De landen lieten eerder deze maand al weten alle voorbereidingen voor een G8-top in het Russische Sotsji te staken vanwege de situatie in Oekraïne.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.