buitenland

Foto van vrouwen onder rok voortaan strafbaar in Massachusetts

07 maart 2014Leestijd: 1 minuut

Stiekem een foto of video maken onder iemands rok, dat mag niet meer in de Amerikaanse staat Massachusetts. Gouverneur Deval Patrick zal een wet hiertoe vrijdag ondertekenen.

Met deze wet wil de gouverneur het rechtssysteem van Massachusetts ‘bij de tijd brengen van de huidige technologie’ en upskirting verbieden, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘We moeten ervoor zorgen dat vrouwen worden beschermd voor deze beangstigende en denigrerende daad.’

Halfnaakt

Aanleiding voor de wet is een uitspraak van het hooggerechtshof in Massachusetts. Het hof bepaalde dat een 32-jarige man die foto’s en filmpjes maakte van vrouwen onder hun rok of jurk, niet strafbaar is omdat de vrouwen niet ‘halfnaakt’ waren.

De vrouwen mochten dan ook gewoon worden gefotografeerd. De dader had van diverse vrouwen foto’s en filmpjes gemaakt en stak zijn camera zelfs onder de rok van de agente die hem arresteerde.

Technologie

Met deze nieuwe wet moet daar een eind aan komen. Mogelijk moet de wet in de toekomst worden aangepast, als de technologie zich verder ontwikkelt.

In Nederland is in een soortgelijke zaak wel een man gestraft. In februari veroordeelde de rechtbank in Den Haag tot een taakstraf van 50 uur, voor het stiekem maken van filmpjes van vrouwen op een wc. De slachtoffers waren modellen van een badmodeshow.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.