buitenland

Dodental bloedbad op station in China loopt op

02 maart 2014Leestijd: 1 minuut

Het bloedbad dat is aangericht op het station van de Chinese stad Kunming heeft meer dodelijke slachtoffers geëist. Het dodental is opgelopen tot 34, 130 Chinezen raakten gewond.

Chinese autoriteiten houden de separatistische Oeigoeren verantwoordelijk voor de aanslag.

Messen

In zwart geklede mensen met lange messen doodden zaterdag zeker 29 voorbijgangers. Ook een agent raakte ernstig gewond. Hij bezweek zondag aan zijn verwondingen.

De politie heeft vier aanvallers gedood, onder wie een vrouw. Een vijfde aanvaller is gewond aangehouden. De politie zoekt nog naar vijf andere daders. President Xi Jinping zegt dat er alles aan zal worden gedaan om ‘de gewelddadige terroristen’ op te sporen.

Minderheid

Spanningen tussen de islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen in de noordwestelijke regio Xinjiang leiden steeds weer tot botsingen. De negen miljoen Oeigoeren zijn een minderheid en willen meer onafhankelijkheid en meer autonomie.

De Oeigoeren proberen hun doel met geweld te bereiken. De Chinese staatstelevisie spreekt van een ‘gewelddadige terreuraanslag met voorbedachten rade’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.