buitenland

Dijsselbloem: Oekraïens geld via Nederland weggesluisd

05 maart 2014Leestijd: 1 minuut

De politie heeft de afgelopen weken tips binnengekregen over mogelijk corruptiegeld dat Oekraïners via Nederland proberen weg te sluizen. Dat bleek woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer uit een opmerking van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën), die niet kan niet zeggen om hoeveel meldingen het gaat.

Het kabinet kan vanwege een geheimhoudingsplicht niet zeggen welke ‘actie’ de politie heeft ondernomen en kan evenmin informatie geven over individuele belastingplichtigen.

Zo blijft onduidelijk wat er is gebeurd met overschrijvingen van de zoon van voormalig president Victor Janoekovitsj. Over hem wordt geschreven dat hij via een trustbedrijf in Den Haag probeerde geld veilig te stellen. Twee anticorruptiegroepen in Oekraïne eisten vorige week dat de bankrekeningen waar Alexander Janoekovitsj gebruikmaakt worden bevroren.

Meteen melden

Dijsselbloem zegt dat De Nederlandsche Bank (DNB) financiële instellingen heeft gevraagd om het meteen te melden als zij vermoeden dat via Nederland geld wordt weggesluisd uit Oekraïne. Banken kunnen zulke verdachte transacties stilleggen.

De Europese Unie brengt donderdag de namen naar buiten van achttien Oekraïense burgers die geld hebben verduisterd uit de staatskas. Hun geld op bankrekeningen in EU-lidstaten wordt bevroren.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, wiens motie voor uitgebreider onderzoek naar Oekraïense tegoeden werd aangenomen, noemt de actie van de EU ‘te weinig’ en ‘te laat’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.