buitenland

Beurzen wereldwijd in het rood door onrust op de Krim

03 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Een dreigend militair conflict op de Krim heeft voor veel onzekerheid op de beursvloer gezorgd. Overal ter wereld zakten de aandelenkoersen flink, terwijl de prijzen voor goud en olie opliepen.

De Russische beurs is met een min van 10 procent onderweg naar het grootste verlies sinds november 2008 toen Rusland een oorlog uitvocht met Georgië.

AEX

Ook belangrijke Europese beurzen als Frankfurt, Londen en Parijs leveren maandag enkele procentpunten in. In Amsterdam stond de AEX na twee uur handelen al meer dan 1,8 procent onder de slotstand van vorige week vrijdag. Het MidKap-fonds Pharming noteerde zelfs een verlies van 8 procent.

De Russische centrale bank verhoogde het belangrijkste rentetarief vandaag van 5,5 naar 7 procent. De bank beroept zich op de recent waargenomen ‘verhoogde volatiliteit op de financiële markten’ en zegt de ‘risico’s op inflatie en financiële instabiliteit’ die daar mee samenhangen tegen te willen gaan.

Roebel

De tijdelijke maatregel is waarschijnlijk ingegeven door de forse waardedaling van de roebel ten opzichte van de euro en de dollar van de afgelopen weken.

De Russische munt was al enige tijd aan het dalen, maar zakt na de omwenteling in Oekraïne en de crisis op de Krim nog sneller weg.

Olieprijs

De mogelijke sancties tegen de belangrijke energieleverancier zette maandag druk op de oliemarkt, waar de prijs van een vat Brentolie met bijna 2 procent opliep tot 110,85 dollar.

De oorlogsdreiging maakte ook goud duurder. De prijs van het edelmetaal, gezien als een veilige haven in financieel onrustige tijden ging met ruim 1 procent omhoog tot 1343 dollar per troy ounce (ruim 31 gram)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.