buitenland

‘Verenigde Staten bezuinigen tienduizenden militairen weg’

24 februari 2014

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zou van plan zijn het leger aanzienlijk te verkleinen. In een voorstel zou staan dat de krijgsmacht teruggaat naar tussen de 440.000 en 450.000 militairen.

Dat zou kleiner zijn dan het Amerikaans leger sinds 1940 is geweest. Bronnen uit het Pentagon hebben de plannen laten uitlekken naar de krant The New York Times. Vooral de landmacht gaat volgens de bronnen krimpen.

Minder grondoorlogen

President Barack Obama trekt zijn militairen terug uit Afghanistan en Irak. In de nieuwe ‘politieke realiteit’ zou het Amerikaanse leger nog steeds het Amerikaans grondgebied moeten kunnen verdedigen, maar het hoeft niet langer in staat te zijn om twee grondoorlogen tegelijk uit te voeren, wat jarenlang beleid was van het Pentagon.

Het Amerikaanse leger was het grootst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1945 waren er 6 miljoen Amerikaanse soldaten. Tijdens de Korea-oorlog (1952) en de Vietnamoorlog (1968) telde het land 1,6 miljoen militairen.

In 2011 waren er nog 566.000 Amerikaanse soldaten. Het was al bekend dat de krijgsmacht zou krimpen tot 490.000 man.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.