buitenland

‘Russische soldaten geland op Krim’, Kremlin bevestigt operatie

28 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Oekraïense interim-regering zegt een ‘gewapende invasie’ te ondergaan met tweeduizend Russische soldaten die naar de Krim zouden zijn overgevlogen. Verschillende bronnen maken melding van de sluiting van het luchtruim boven het schiereiland en de uitschakeling van telecommunicatie.

Ook het Franse persbureau AFP meldt vrijdagavond dat eenzelfde aantal gewapende Russische soldaten is binnengevallen op de Krim.

Bescherming

Het Kremlin heeft bevestigd dat het bezig is met een operatie om de ‘Zwarte Zee-vloot te beschermen’. Rusland maakt daarmee een einde aan veel speculaties. Vrijdagochtend werd bekend dat gewapende mannen in uniformen de luchthaven van de regionale hoofdstad Simferopol hadden bezet. De Oekraïense autoriteiten spreken van een ‘gewapende invasie’.

SkyNews meldt dat er dertien Russische vliegtuigen vlakbij de basis in Sebastopol zouden zijn geland. Aan boord van elk vliegtuig zouden zich 150 militairen bevinden.

De troepenbewegingen zouden volgens de Russen in overeenstemming zijn met de afspraken tussen Oekraïne en Rusland over de vloot.

Agressie

De waarnemend president van Oekraïne Aleksandr Toertsjinov wil dat de Russen stoppen met hun ‘provocaties’ en beschuldigt hen van agressie. Hij riep president Vladimir Poetin op al zijn troepen terug te roepen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op dit moment bijeen voor een besloten spoedvergadering over de crisis in Oekraïne. Het Oekraïense parlement heeft de Veiligheidsraad eerder vandaag verzocht zich over de gespannen situatie te buigen.

Na het vertrek van president Viktor Janoekovitsj hebben de betogers in het westen van Oekraïne de macht gegrepen. Dit zorgt voor spanningen op de Krim waar veel etnische Russen wonen. Een meerderheid van hen erkent het nieuwe gezag in Kiev niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.