buitenland

Rovers gebruiken ‘paard van Troje’ om vrachtwagens leeg te halen

27 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Dieven hebben een nieuwe manier gevonden om vrachtwagens leeg te roven. De criminelen verstoppen zich in houten kisten en stelen vervolgens kostbare goederen uit de wagens.

Daarvoor waarschuwt de Europese politieorganisatie Europol donderdag. De organisatie kreeg de afgelopen tijd verschillende meldingen van de Spaanse autoriteiten.

Kisten

De rovers kruipen in de distributiecentra in kisten met daarop de waarschuwing ‘breekbaar’. Die worden vervolgens in de vrachtwagens geladen. Onderweg komen de dieven uit de kisten en roven waardevolle producten als juwelen, telefoontjes en andere elektronica.

Handlangers volgen intussen het doelwit van een afstand. Met behulp van een nagebootst ongeval brengen ze de vrachtwagen tot stilstand zodat de ‘verstekelingen’ kunnen ontsnappen. Via gaten in het dak van de wagen klimmen de dieven eruit om er zo met de buit vandoor te gaan.

Mythologie

De methode lijkt sterk op het verhaal over ‘het paard van Troje‘ uit de Griekse mythologie. Daarin wordt verteld hoe belegerende Grieken erin slaagden om de stad Troje binnen te komen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald.

De list werd bedacht door Odysseus, een held uit de Griekse mythologie, die daarmee de tien jaar durende oorlog in het voordeel van de Grieken beslechtte.

Bekijk hier een animatiefilmpje over de werkwijze van de dieven

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.