buitenland

Renzi presenteert kabinet ‘light’ met veel vrouwen en twee dertigers

21 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Een ‘afgeslankte’ ministersploeg met twee dertigers op belangrijke posten en acht vrouwen moet Italië weer in de juiste richting duwen. Matteo Renzi presenteerde vrijdag zijn kabinet aan president Giorgio Napolitano.

Rond 16.30 uur toog Renzi naar het presidentieel paleis met in zijn binnenzak de lijst met ministers. Een paar uur later maakte hij zijn kabinet ‘light’ ook aan het grote publiek bekend.

Geen vicepremier

In vergelijking met eerdere Italiaanse kabinetten is de gemiddelde leeftijd relatief laag en is het percentage vrouwen (de helft) relatief hoog. Twee ministers zijn, net als Renzi, onder de 40 jaar oud.

Het gaat om de 33-jarige Marianna Madia (Openbaar Bestuur) en Maria Elena Boschi (33) wordt de minister van Hervormingen, een door Renzi verzonnen ministerspost.

Alfano

Zoals eerder aangekondigd krijgt de huidige minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Angelino Alfano de handen vrij om zijn ministerie te runnen.

Alfano blijft minister van Binnenlandse Zaken, maar de taak van vicepremier wordt hem door Renzi ontnomen en de vacature voor de vicepremier wordt ook niet opgevolgd. Premier Renzi gaat het alleen doen.

Nieuw Centrumrechts

De beoogde baas van het Italiaanse CBS, en hoofdeconoom en vice-secretaris generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Pier Carlo Padoan, wordt de nieuwe minister van Economische Zaken. Met een topeconoom op Economie hoopt Renzi naar buiten toe deskundigheid op financieel gebied uit te stralen.

Maurizio Lupi en Beatrice Lorenzin, die zich samen met Alfano afsplitsten van de partij van Berlusconi en verder gingen als Nieuw Centrumrechts, krijgen de posten Infrastructuur en Gezondheid.

Vrouw op Defensie

Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) krijgt er opnieuw een vrouwelijke collega bij. De 52-jarige Roberta Pinotti heeft de post toegewezen gekregen. Ook voor Italië is dat de eerste keer dat Defensie naar een vrouw gaat.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) krijgt opnieuw een vrouwelijke Italiaanse collega. De veertigjarige Federica Mogherini volgt Emma Bonino op bij BZ.

Klein kabinet

Met een totaal van zestien ministers, wordt het kabinet door Renzi flink ingekrompen. Voor de in opspraak geraakte minister van Justitie, Annamaria Cancellieri, was de kabinetsshuffle een mooie gelegenheid om via de achterdeur te vertrekken.

Ook de eerste zwarte minister van Italië, Cécile Kyenge, zien we niet meer terug in kabinet-Renzi.

Zaterdag zullen de zestien ministers officieel worden beëdigd.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.