buitenland

Parlement Oekraïne stemt voor vrijlating Joelia Timosjenko

22 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Oud-premier van Oekraïne, Joelia Timosjenko, komt op korte termijn vrij. Ook krijgen haar bondgenoten belangrijke functies in het parlement.

Dat heeft het parlement zaterdag besloten, meldt persbureau Reuters.

Ontmand

In het ontmande parlement – voorzitter Vladimir Rybak vluchtte met president Viktor Janoekovitsj weg naar Charkov – besloot een meerderheid dat Timosjenko snel moet worden vrijgelaten.

Dit werd vrijdag ook al in een akkoord met Janoekovitsj bedongen maar in die afspraak was nog altijd de handtekening van de president een vereiste. Met het nu aangenomen voorstel wordt de president ontweken en komt Timosjenko eerder vrij. Ook krijgen enkele bondgenoten van Timosjenko belangrijke functies in het parlement. Oppositielid Arsen Avakov werd tegelijkertijd aangesteld als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Chaos

De situatie in Oekraïne is op dit moment zeer onduidelijk. President Janoekovitsj heeft de hoofdstad verlaten en zijn paleis onbewaakt achtergelaten. Oppositiegroepen bezetten op dit moment het gebouw en claimen Kiev nu ‘in handen te hebben’.

Maar ook de oppositiepartijen zijn erg verdeeld. Getuigen spreken van een chaotische situatie in de Oekraïense hoofdstad. Aanhangers van Janoekovitsj zeggen dat de oppositie een ‘gewapende staatsgreep’ heeft gepleegd.

Van Baalen

Om over de ontwikkelingen te praten zal zaterdag opnieuw een delegatie van het Europees Parlement naar Kiev afreizen. In de delegatie zit ook europarlementariër Hans van Baalen.

Donderdag sprak hij de menigte op het Onafhankelijkheidsplein toe en beloofde hij samen met Guy Verhofstadt dat de EU financiële hulp zal verlenen en dat de visumplicht zal worden afgeschaft. Rusland veroordeelt het gedrag van de europarlementariërs en zegt dat Europa het Oekraïense volk probeert ‘op te hitsen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.