buitenland

Parlement Krim bezet, Russische straaljagers paraat

27 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Tegenstanders van de tijdelijke regering in Oekraïne hebben het regionaal parlementsgebouw op het schiereiland Krim bestormd. Rusland heeft straaljagers paraat staan, maar de Oekraïense interim-president waarschuwt dat Rusland geen actie moet ondernemen.

Het schiereiland Krim, in 1954 door Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov toegevoegd aan Oekraïne, is de enige Oekraïense regio waar etnische Russen een meerderheid vormen en de laatste regio waar veel verzet is tegen de overgangsregering.

Zwaarbewapend

Donderdagochtend vroeg zouden tegenstanders van het nieuwe regime uit protest het parlementsgebouw in Simferopol hebben bezet. Zo’n zestig zwaarbewapende mannen barricaderen van binnenuit, meldt het Russische persbureau Interfax.

De ‘bezetters’ dragen zwart-oranje linten, een Russisch symbool uit de Tweede Wereldoorlog, schrijft de Britse krant The Guardian. Zij zouden nog geen eisen hebben gesteld, maar hebben wel een bord neergezet met de tekst ‘Krim is Rusland’. Ooggetuigen maken melding van barricades voor de deuren, en op het dak zou de Russische vlag wapperen. Journalisten kregen een stungranaat naar zich toegeworpen.

Geen menigte

Rondom het parlementsgebouw staan ongeveer honderd politieagenten, schrijft persbureau Reuters, maar de straten zijn in tegenstelling tot de voorgaande dagen niet meer vol met betogers.

Woensdag trok een bozige menigte nog naar het parlementsgebouw uit onvrede met de machtswisseling. Etnische Russen raakten slaags met voorstanders van de regeringswissel. Bij de gevechten kwam één persoon om het leven.

Rusland

De stad Sebastopol is de belangrijkste basis van de Russische Zwarte Zeevloot en ook in de hoofdstad Simferopol wonen veel mensen die zich liever met Rusland dan met westerse landen associëren. Etnische Russen hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om de regio weer op te eisen, maar daar wil Poetin niets van weten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag wel laten weten zich zorgen te maken om de schending van de mensenrechten van etnische Russen in Oekraïne, met name op het schiereiland Krim. Er staan gevechtsvliegtuigen paraat.

De tijdelijke president van Oekraïne, Aleksandr Toertsjinov, heeft Rusland donderdagochtend gewaarschuwd dat Russische troepen de marinebasis niet moeten verlaten, meldt persbureau AP. Iedere beweging van het Russische leger buiten de basis bij Sebastopol zal door de regering in Kiev worden beschouwd als ‘een daad van agressie’.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.