buitenland

Opnieuw confrontaties in Kiev ondanks staakt-het-vuren

20 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Oekraïnse betogers botsen donderdagochtend in Kiev opnieuw met oproerpolitie, ondanks het afgesproken staakt-het-vuren en de afgekondige dag van nationale rouw. Tegenstanders van de regering blijven met en vuurwerk en benzinebommen gooien, terwijl de politie waterkanonnen inzet.

Dat meldt de BBC. Ook volgens de krant Kyiv Post is de sfeer donderdagmorgen gespannen op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kiev. Getuigen melden geweerschoten en confrontaties. Opnieuw is een betoger om het leven gekomen.

De nacht in Kiev zou redelijk rustig zijn verlopen, na het bestand dat de oppositie en de regering van president Viktor Janoekovitsj woensdagavond sloten. Janoekovitsj liet toen weten dat beide partijen het ‘bloedvergieten’ willen stopzetten en de gespannen situatie in het land willen stabiliseren.

Europese ministers

Drie EU-ministers van Buitenlandse Zaken, van Frankrijk, Duitsland en Polen, ontmoeten donderdagochtend Janoekovitsj voor een spoedoverleg, waarna zij in Brussel met collega’s uit andere EU-landen het overleg voortzetten over eventuele sancties tegen Oekraïne.

Het centrum van Kiev veranderde eerder deze week in een slagveld. Door het geweld tussen de oproerpolitie en tegenstanders van de regering vielen volgens het ministerie van Gezondheid al 28 doden.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.