buitenland

‘Ook oud-bondskanselier Schröder afgeluisterd door NSA’

04 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Niet alleen bondskanselier Angela Merkel is afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst NSA, ook haar voorganger Gerhard Schröder werd afgeluisterd. Dat gebeurde toen George W. Bush president was van Amerika.

Dat blijkt uit onderzoek van de Süddeutsche Zeitung en de omroep NDR. De reden voor de afluisterpraktijken was de zeer kritische houding van Schröder tegenover de rol van Amerika in Irak en de vrees voor een politieke breuk in de NAVO.

Lijst

Schröder zou volgens Duitse media in 2002 op een lijst van de NSA hebben gestaan met mensen die in de gaten werden gehouden.

‘In die tijd was ik niet op het idee gekomen dat de Amerikaanse geheime diensten mij zouden afluisteren, maar inmiddels verbaast mij dat niet meer,’ zegt Schröder dinsdag.

Bezoek

Nadat de afluisterpraktijken van de Amerikanen waren uitgelekt, kwam de relatie tussen de Verenigde Staten en Duitsland onder druk te staan. De Amerikaanse president Barack Obama nodigde Merkel uit voor een bezoek aan Washington.

In het Duitse parlement zei Merkel dat de Verenigde Staten en Duitsland nog steeds meningsverschillen hebben als het gaat om spionage, maar de landen blijven desondanks goede bondgenoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.