Oekraïne vraagt VN-veiligheidsraad om ingrijpen op de Krim

28 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De Oekraïense overgangsregering heeft de VN-veiligheidsraad gevraagd in te grijpen op de Krim. Op het schiereiland in de Zwarte Zee hebben Russische soldaten of burgermilities de twee belangrijkste vliegvelden ingenomen.

Minister Arsen Avakov (Binnenlandse Zaken) zegt dat het om een ‘bezetting’ gaat en wil daarom dat de VN-veiligheidsraad ingrijpt. De militairen of burgersoldaten zouden de territoriale integriteit van Oekraïne schenden door de ‘bezetting’.

Legerhelikopters

Een groep ‘soldaten’ bestormde vrijdag het Simferopol-vliegveld in de hoofdstad van de Krim. Het gaat vermoedelijk om etnische Russen die het niet eens zijn met de machtswisseling die zich in Kiev heeft voltrokken.

De Russische vloot heeft alle betrokkenheid bij de bezetting ontkend. Wel gaan er berichten dat Russische legerhelikopters naar de Krim gaan en dat Russische mariniers hun basis bij Sebastopol hebben verlaten.

Volgens de door de Russische regering betaalde website rt.com zijn de ‘zelfverdedigingsgroepen’ van het vliegveld vertrokken, maar patrouilleren ze nog buiten.

Referendum

Op het schiereiland de Krim, de enige regio in Oekraïne waar de etnische Russen een meerderheid vormen, is veel protest tegen de overgangsregering van het land. Het regionale parlement wil op 25 mei, de dag dat er presidentsverkiezingen worden gehouden, een referendum houden over autonomie van het gebied.