buitenland

‘Oekraïne heft oproerpolitie-eenheid Berkoet per direct op’

26 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De Oekraïense oproerpolitie, Berkoet genaamd, wordt per direct opgeheven. De speciale eenheid is omstreden vanwege het zware geweld dat agenten gebruikten tijdens protesten in Kiev vorige week, waarbij ten minste tachtig mensen om het leven kwamen.

De interim-minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne, Arsen Avakov, heeft op zijn Facebookpagina geschreven dat Berkoet met onmiddellijke ingang ophoudt te bestaan, schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Avakov, voormalig oppositielid, liet maandag ook al via Facebook weten dat de nog altijd spoorloze oud-president Viktor Janoekovitsj wordt gezocht voor massamoord.

Zwaarbewapend

Berkoet, letterlijk Gouden Adelaar, is een door de Maidan-betogers gehate speciale politie-eenheid. Het elitekorps was met meer dan vijfduizend man aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Berkoet-agenten zijn militair getraind en zwaarbewapend. In tv-programma Nieuwsuur ontkent Berkoet het gericht schieten op demonstranten, waarvan de afgelopen week meerdere video’s op internet werden geplaatst.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.