buitenland

Oekraïense betogers verlaten na maanden stadhuis in Kiev

16 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Betogers in de Oekraïense hoofdstad Kiev verlaten zondag het bezette stadhuis. Het gebouw was tweeënhalve maand een symbolisch centrum van verzet tegen de regering.

Dat meldt de BBC. ‘Het stadhuis is bijna helemaal geëvacueerd,’ zegt oppositiewoordvoerder Ruslan Andrijko tegen persbureau AFP.

Maandenlang bezet

Begin december bestormden pro-EU-demonstranten het stadhuis, als protest tegen een beslissing van president Viktor Janoekovitsj, die weigerde een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen en in plaats daarvan de banden met Rusland aanhaalde. Sindsdien is het extreem onrustig in Oekraïne, een oud-president Leonid Kravtsjoek sprak zelfs van de rand van een ‘burgeroorlog‘.

Amnestie

President Viktor Janoekovitsj heeft eind januari na ruim twee maanden van protesten beloofd de strenge anti-demonstratiewetgeving in zijn land in te trekken die mede de aanleiding waren voor het gewelddadige karakter van de protesten in zijn land. Ook beloofde hij gevangengenomen betogers vrij te laten met een amnestieregeling.

Janoekovitsj liet vrijdag de laatste 234 gevangen demonstranten vrij, maar deze hebben alsnog huisarrest.

Deadline

De president gaf voor de vrijlating zijn tegenstanders wel een deadline mee: uiterlijk maandag moeten zij hun barricades van het Onafhankelijkheidsplein verwijderen en moeten zij de bezette overheidsgebouwen verlaten.

Maandag zullen oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko in Berlijn een gesprek hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zullen onder meer praten over wijzigingen in de grondwet.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.