buitenland

Goudschat van 10 miljoen dollar gevonden in roestige blikjes

26 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Een Amerikaans stel heeft in de eigen achtertuin een enorme goudschat gevonden. In een paar begraven, roestige blikjes bleken 1.427 gouden munten te zitten, ter waarde van ongeveer 10 miljoen dollar (7,3 miljoen euro).

Het gaat om de grootste vondst van een muntschat aller tijden in de Verenigde Staten, schrijft de krant The San Francisco Chronicle.

Oud blikje

De man en vrouw liepen vorig jaar februari met hun hond over hun terrein in Gold Country in de staat Californië, toen zij iets zagen blinken op de grond. Met een stok groeven ze een roestig conservenblikje op, wat ze meenamen naar hun huis en daar openden.

Onder de modder- en vuillagen bleek een stapel negentiende-eeuwse gouden munten van 20 dollar te schuilen.

De man en vrouw haastten zich terug naar de plek waar zij het blikje hadden gevonden, en wisten nog zeven van dit soort blikjes op te graven. In totaal lagen er meer dan 1.400 gouden munten van 5, 10 en 20 dollar in hun achtertuin, met een originele waarde van 27.980 dollar.

Muntenhandelaar

Het stel, dat anoniem wil blijven, begroef de meeste munten voor de veiligheid opnieuw in de tuin, en bracht een aantal munten naar een muntenhandelaar. Die schat de huidige waarde ervan in op 10 miljoen dollar, omgerekend 7,3 miljoen euro.

De munten zijn tussen 1847 en 1894 uitgegeven en eenderde ervan lijkt nooit te zijn gebruikt. Niemand weet hoe de blikken in de tuin zijn beland en van wie de munten zijn geweest. Een deel van de munten is vanaf donderdag te zien op een geldshow in de stad Atlanta.

Het stel wil het grootste deel van de goudschat verkopen via website Amazon.com.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.